Τελικά είναι... αληθινή η «φόρμα αξιολόγησης»;

Τελικά είναι... αληθινή η «φόρμα αξιολόγησης»;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Γιώργος Προκοπάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, ήθελε να μοιάζει καθησυχαστικός στη συνάντησή του με το Συντονιστικό των δημοσιογράφων της Δημόσιας Τηλεόρασης. Αλλά δεν είχε να πει κάτι.  

28 Απριλίου 2014
Θέμα τους, μεταξύ άλλων, η υψηλή μοριοδότηση που προσφέρει η τηλεοπτική (αποκλειστικά και μόνο) εμπειρία στην διαδικασία πρόσληψης στον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Και διέψευδε ο κ. Προκοπάκης, χωρίς να διαψεύδει στην ουσία, το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί αποκλεισμού της ραδιοφωνικής, ιντερνετικής ή άλλης εμπειρίας από τη διαδικασία - «επιβραβεύεται με μόρια μόνο η τηλεοπτική εμπειρία». Το δημοσίευμα επισήμανε το συγκεκριμένο κραυγαλέο στοιχείο της «φόρμας αξιολόγησης» υπογραμμίζοντας το εντελώς παράτυπο της όλης διαδικασίας. «Θα έχουμε σωρεία από εξώδικα» ειπώθηκε κάποια στιγμή στη συγκεκριμένη συνάντηση, «πολλοί δημοσιογράφοι που πιστεύουν πως αδικήθηκαν δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια» - και άρχισαν όντως τα εξώδικα (διαβάστε ΕΔΩ). 

\"\"
 
Λοιπόν, έχουμε τη «φόρμα αξιολόγησης» στα χέρια μας. Αυτή για τις 22 προσλήψεις δημοσιογράφων στο πολιτικό (υπουργεία) και ελεύθερο ρεπορτάζ. Αυτή που στο πάνω μέρος της λέει πως οι προσλήψεις είναι μόνο για την «τηλεόραση» ενώ στο κάτω αναφέρει πως όσοι προσληφθούν θα εργάζονται για «τηλεόραση, ραδιόφωνο και site» - αντίφασης  το ανάγνωσμα. Φόρμα αξιολόγησης που εις εκ των αξιολογητών, καθηγητής Πανεπιστημίου και με μεγάλη εμπειρία, έσκισε με τα ίδια του τα χέρια και αποχώρησε, φωνάζοντας, «δεν θα γίνω εγώ λογιστής». Ιδού, λοιπόν, γιατί. Μοριοδοτείται η προϋπηρεσία σε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας με 2 μόρια ανά μήνα και έως 350 μόρια, σύνολο. Η προϋπηρεσία σε τηλεοπτικό σταθμό τοπικής εμβέλειας με 0,5 μόρια ανά μήνα και έως 150 μόρια συνολικά - όποιο κι αν ήταν το κανάλι, όπου κι αν βρίσκεται, όσο μικρό κι αν ήταν, όσοι ελάχιστοι κι αν το έβλεπαν. Αντιθέτως, όλη η προηγούμενη δημοσιογραφική εμπειρία του διαγωνιζόμενου, ακόμα κι αν δούλευε χρόνια ή δεκαετίες σε μεγάλη εφημερίδα, επιβραβεύεται συνολικά με 50 μόλις μόρια! Μπίνγκο. 
 
Η «συνάφεια», η εμπειρία σε ανάλογη με τη διεκδικούμενη θέση δηλαδή, παίρνει έως 150 μόρια. Η «ικανότητα στην αξιοποίηση των πηγών και τη διασταύρωση της είδησης» αμείβεται με 100 μόρια. Η «επιστημονική κατάρτιση» βαθμολογείται με 50 μόρια για το πτυχίο συν άλλα 50 για το μεταπτυχιακό. Βραβεύσεις, συγγραφικό έργο, τακτική συμμετοχή σε εκπομπές μετρούν επίσης. Τέλος, 100 μόρια παίρνει και η «εμπειρία στην πραγματοποίηση ζωντανών συνδέσεων». Αλλο παράλογο ετούτο. Να δουλεύεις στο ραδιόφωνο ή στο site της εταιρίας , και να χάνεις 100 μόρια επειδή δεν διαθέτεις «εμπειρία στην πραγματοποίηση ζωντανών (τηλεοπτικών) συνδέσεων». Σιγά τη φοβερή εμπειρία, δηλαδή.
 
Από την «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββατοκύριακου